Tommy

Hemsidan för släkten efter

 

Nils Erik och Ruth Nilsson

 

från TjärnmyrbergetJag heter Tommy, född 1950 och är Per och Brittas äldsta son.

1978 gifte jag mig med Marie (Pia) Andersson. Vi har 4 barn, min fosterson Fredrik, dottern Linda, och sönerna Kim och Emil.

Fredrik, Linda, Kim och Emil har alla egna barn.


1988 köpte vi det hus i Kroksta där vi fortfarande bor. Huset ligger c:a 200m från det hus där pappa, Per, och mamma, Britta, hyrde deras första gemensamma bostad hos Hjalmar Norberg. Hjalmars sonson äger den fastigheten idag.


Våra 3 söner har alla köpt hus och bor inom gångavstånd från oss.

Dottern, Linda, är lärare och bor sedan flera år i Floda – Göteborg med sin sambo Joakim Terneborg och dottern Maja och sonen Love.


************************


Jag, Tommy har arbetat på BAE Systems Hägglunds, totalt 46 år. När jag började sommarjobba på plåtlagret, juni 1966, ägdes företaget av bröderna Hägglund och hette Hägglunds & söner AB. Man tillverkade allt möjligt men största produkten var tillverkning av bussar. Även el-motorer och svetslikriktare var några av produkterna som vi klippte till all plåt för. När sommarjobbet var slut övergick jag till en anställning som lärling vid måleriet. Redan vid 17 års ålder blev jag chef för färgförrådet och skötte alla inköp av färg och andra måleriprodukter till Hägglunds alla enheter som idag är egna världsstora företag. MacGregor Cranes, Bosch Rexroth Drives och BAE System Hägglunds som exempel. Jag bröt/mixade även all färg till bussarna bl.a. eftersom att det inte fanns passande standardkulörer till respektive kund att köpa då.

Som sommarjobbare fick man 2kr och 70 öre i timmen. När jag började som lärling på måleriet blev det hela 4:85 kr/timme.

Då tyckte jag att jag tjänade bra. Målarna och plåtslagarna var också de högst betalda yrkesgrupperna. En vuxen arbetare tjänade då ungefär 10:-/timme på accord.


En rolig anekdot från den tiden...

En av Hägglundsbröderna, Erik, var verkstadschef för busstillverkningen. Han var också medlem i EFS och reste ibland som missionär till dåvarande Abessinien i Afrika, för att starta lite tillverkning där. Pastorn för EFS kyrkan i Ö-vik hade en son som behövde arbete, och frågade därför Erik om det möjligen fanns lämpligt arbete på Hägglunds & söner för sonen. Lärlingssystemet var då i bruk på företaget, och Erik menade att en sådan anställning på plåtverkstan skulle vara passande. Pastorns son frågade då om det fanns några avancemangsmöjligheter på företaget efter lärlingstiden. Avancemangsmöjligheter? säger Erik och sträcker upp sig lite... "Hördu vi har en pajke som bara är 17 år, och han är bas redan"...  och menar att det svaret räcker väl.

Sonen som behövde jobb råkade vara en av mina kompisar på tiden, och han berättade detta för mig en tid senare och sa skrattande att, det var ju dig han åsyftade! Jobbehövande sonen blev senare begravningsentreprenör.


15 maj 1983 blev jag arbetsledare  på nästa stora produkt, Bv206 som sålts till 48 länder i många olika utförande.

Nästan 12 år senare när produktion av Bv206 blev lägre, började jag som produktionstekniker med beredning som specialitet. Detta mynnade ut till att jag senare blev projektledare för uppgraderingsjobb på Bv206 som vi framgångsrikt sålde till flera kunder utomlands. Jag var då ansvarig för produktionen av dessa.

På farsdag 2008 tappade jag plötsligt känseln från solarplexus och ner. Det visade sig vara en tumör som satt på 3 kotor i bröstryggen. Tumören opererades bort på Neurologiska kliniken vid Umeå sjukhus. Efter behandlingar med cellgifter o.s.v. återgick jag till arbetet. Kort tid därefter blev jag erbjuden nytt jobb som informationsansvarig för det största interna projektet i Hägglunds historia. Det blev c:a 2 år på det jobbet, sedan bad jag ledningen om att få avtalspension som beviljades och min sista arbetsdag blev 2012-02-10.

Förutom mina arbetsuppgifter har jag varit fackligt engagerad för Ledarna sedan 1991 och de senaste åren som ordförande.

 

Både mina arbetsuppgifter och min roll som facklig företrädare har inneburit flertalet stimulerande utlandsresor, eftersom att 90% av kunderna fanns utanför Sverige, vi hade samarbetsavtal med flera aktörer utomlands och på senare år, en engelsk ägare så många möten och förhandlingar innebar en träning på det engelska språket. Det som har varit mest anmärkningsvärt är att både jag och fack-klubbarna hela tiden haft otroligt bra samarbete med företagets högsta ledning.


Totalt 20 år ägnade jag åt att vara ungdomsledare i, framför allt, fotboll men även 2 år inom ishockey.

Alla våra barn har spelat fotboll, på olika nivåer, och Fredrik har också spelat ishockey några år.


*******************************


Mina första egna pengar tjänade jag genom att sälja "kaffelotter" för 1kr/st och man fick då 10öre/lott som man sålde. Jag sålde den sommaren (1961) 300 lotter och tjänade 30kr på det. Sedan var jag barnvakt 11ggr och fick 5kr/gång, alltså 55kr. Jag hade då 85kr. Då köpte jag ett par jeans (svarta med gul söm var det enda som fanns då), en 12 fältars fotboll med remmning, och ett par fotbollsskor (canvas-skor med stora dobbar). Sedan hade jag 11kr kvar och var lite ångerfull, men jag ville ju så gärna ha det jag köpt.   (85kr 1961 motsvarar c:a 940kr i 2014 års valuta)

 

*******************************


På bilderna nedan ser du hur sedlarna såg ut på den tiden. Om man vek 50-lappen på mitten blev den lika 10:an i storlek.


Nedan är en bild på hela Tommys familj, och är tagen i samband med Emils son, Olles dop. (2011)


Övre raden från vänster: Fredrik, Ludvig, Fredriks sambo Lena, deras son Alexander, Kim med sonen Vide, Kims fru Kristina,

Anna (syster till Emils sambo Ida), Linda och hennes sambo Joakim.

Idas mamma Ingela (nu avliden), Idas pappa Tomas, Emils sambo Ida, Emil med Olle i knät, Tommys mamma Britta, Marie (Pia) med Kims dotter Vilja framför och Tommy (fotograf)

Bilden nedan... är på våra barbarn 2016-01-03

Bakre raden från vänster: Filip, Alexander

Främre raden från vänster: Vide, Ludvig, Maja, Olle och Vilja


Bilden nedan till vänster...

Tommy och Marie (Pia) gifte sig 1978-07-15

i Leksbergs kyrka i Mariestad.

Med på bilden är Fredrik.


Vi fortsatte sedan till Kitzbühl, Österike

för kombinerad semester / bröllpsresa


Bilden nedan till höger...

en kombinerad familjebild i samband med

Emils 1 årsdag. (1984)

uppe tv: Fredrik, Tommy

nere tv:  Kim, Pia, Linda och Emil i mammas knä.


Bilden nedan till vänster: En bild tagen på Legoland 1982       Jag, Pia, Linda, Fredrik och Kim                                                                                       


nedan till höger: Linda, Emil, Kim och Fredrik

bilden är tagen efter Emils gymnasieexamen


            Nedan till höger...

            Tommy i sjömansblus (skulle fylla 6år)


Bilden nedan till vänster...                                                                  Lindas första skolavslutning -1985 med Kim och Emil                                 


Bilden nedan till vänster...                                                             

Barnen i stugan 1985 (Saxåmon)                                                         


Nedan till höger...

Fredrik, Kim Linda och Emil 1986

Bilden ovan är tagen i samband med Fredriks konfirmation och är en samling av släkt på både min, (Tommys) sida, och min fru, Pias släkt.

Fr.v övre rad: Helena & Lars (Lars är Pias bror), Fredrik, Eva & Håkan (Håkan är Pias bror), Pia, Tommy, Bo & Eva-Britt

(då gifta) Eva-Britt är (Tommys syster) Towe (Glenns dotter), Jerry (son till Eva-Britt), Birgit (mamma till Glenns barn),

Terese (Glenns dotter), Glenn.

främre reden från vänster: Emil, Birgit (Pias mamma), Kim, George (Pias pappa) Linda, Britta, Per, Christian, (Eva-Britts son), Jens ( Eva-Britts son), Tony (Glenns son)


****************************


Ett av mina (Tommys) stora intressen har varit musiken som också gått i arv från min pappa (Per) till mig och till mina barn.


Här nedan är bilder från sista spelningen (1973) ,efter flera år, med Schermans orkester.Sedan blev det ett år med "Ådalskanonerna" /Stig Erikssons orkester med Agneta Lindh som vokalist.

Bilderna nedan är tagna vid en onsdagsspelning på Pi-holmen i SollefteåNedan till vänster...

Efter 42år var jag tvungen att köpa nya "grejor" när spelsuget

på gitarr kom tillbaka

Nedan till höger...

Här var det allsång vid en sommarfest Skeppsmalen för anställda på BAE Systems  prod. Jag ackompanjerar och Karl-Gunnar Byström är allsångsledare.


Bilderna nedan...

Stugan som vi arrenderade på Saxåmon var endast på 25m2, men ändå hade vi ofta långväga gäster där. Ibland sov folk i ett tält som var uppsatt inne i uthuset.


Bilden nedan till vänster...                                                      Tommy njuter en påskhelg på Nåsjön...                                             

 

Bilden nedan till höger...

Tommy (längst till höger) med arb.ledarkolleger i Grönfjäll


På bilden nedan till vänster...                                                  Provar jag orgeln i Trysunda kapell, 1997 i samband med          "first off" leverans till våra kunder i UK                                                                                                       

 

Bilden nedan till höger...

Tommys 50 årsdag firades på Kanarieöarna tillsammans

med William och Viviann Karlsson och deras dotter Cecilia,

sonen Kenneth och hans fru. (William fyllde 60år 2dar senare)
Som 60 års present fick jag av barnen och deras resp. en helg på hotell Lapplandia i Lycksele i lyxsviten med Jill johnsson show och en 3 rätters middag. Det var en toppenhelg.


Bilden till vänster...


Blandade generationer...


uppe till vänster: Linda, Tommy, Kim m. Vilja på armen

nedre raden: Per och BrittaBilden nedan till höger...

Tommy i militärtjänst 1970


Bilden nedan är tagen på I21 1970. Vi var 2:a kompaniet och ett brigadstabskompani. Det utbildades bara 3 sådana kompanier i Sverige vart 4:e år och många av oss var musiker (skulle vara bra som signalister) Jag är den med gul ring...

På bilden är endast "F" soldater. "G" soldaterna ryckte in en månad senare.

Bilderna nedan är från Ullared...

till vänster juli-aug 2008                                                                till höger... 1:a helikopterturen (juli 2005)


Våra barn och barnbarn skänker en väldig glädje. Vi gör ofta saker tillsammans, fiskar, badar åker skoter och semesterresor.


Nedan till vänster...                                                                                  vi på en bärplockartur men fikat är alltid bäst.                                          Vide, Vilja och farmor Pia (Marie) med Olle i knät 2011-08-14.Nedan till höger...

Filip och jag på hemväg från Linda i Göteborg
Mera bärplockning med sönerna och deras familjer 2011-08-27

Ludvig och Vilja busar lite med farfar...Jag föddes när pappa (Per) & mamma (Britta) bodde hos

Hjalmar Norberg i Kroksta (c:a 200m från vårat hus).

Både jag och min kusin Marie-Louise (Misa) Haugen, är

döpta i en kammare där.

Klicka på länken nedan så hör du Britta berätta om dopet             


  Länk till "Mitt dop 1950"


  https://youtu.be/CGjaJQ2Jluc


Bilden till höger...    Här är jag c:a 3 månader


Nedan till vänster...                                                                  Klass 2 C på Krokstaskolan (1958)    Tommy inringad...

Fröken hette Ingrid Alenius                                                     


Nedan till vänster...

Klass 5 eller 6 på Kroksta skolan (1961 eller -62)

Tommy bakre raden till höger. Fröken hette Elisabeth Byström


Bilden nedan...                                                                    Tommy & Karl-Erik Hagström på MC i Ramsele Juli 1962         

 

Nedan till höger...

Tommy tillsammans med Hjalmar Norberg

(som Per & Britta bodde hos när jag föddes)

1975 började mina funderingar på att bygga en stuga. Eftersom att jag inte hade provat att bygga något tidigare så började jag att "läsa på" och sedan blev det byggstart. Stugan byggde jag och Glenn tillsammans i Mosjön och vi fick ständiga besök och goda råd av gamla snickare. I den "halvfärdiga" stugan tillbringade vi mycket fritid. När stugan var klar sålde vi den och ordnade både transport och placering på köparens tomt i Komnäs, Billsjösjön. Stugan var på 25m2 .


Bilden nedan till vänster...                        Året är 1974                                         


Nedan till höger...

Huset i Kroksta Nedan till höger...   

Gäststugan byggde jag våren 2015   


Nedan till vänster...                                                                  Stugan i Mosjön börjar ta form         

                                                   


Bilden nedan till vänster...                                                          Tommy och Eva-Britt  (1951)                                                                       


Nedan till höger...

från höger: Glenn, Tommy + 2 okända barn (1958)


Nedan till vänster...                                          Lars Bredberg, Kjell-Olov Dahlberg, Tommy    och Alf-Ole Danielsson (i Stockholm 1967)   

             


Nedan till höger...

Märta Olsson, mamma Britta, Glenn, Tommy och Karl-Oskar Olsson

(i Norge sommaren 1965)Bilderna nedan...

Tommy och Glenn spelar för dans kring midsommarstången (i Mosjön) årtal????


Hägglunds fick man tidigare en guldklocka efter 30års anställning. Det ändrades senare till 25års anställning, och som ett led i detta gjorde man en nedtrappning med 1år, varje år, för att så småningom hamna på 25år som var vanligt i andra företag.

1995 fick jag min guldklocka, efter 29år... (se bilden nedan)


Nedan till vänster...                                Tommy med en jacka som                    kusinen Ingvill sytt                                                                         


         Nedan i mitten...

         Repövning 1978   
Nedan till höger..

en ungkarlsresa 1973 till Venedig .

med "Sampe"Bröllopsresan 1978, gick till Kitzbühl i Österrike.

Här solar vi på toppen av Hahnenkamm


Efter hemkomsten från Österrike blev det en fisketur.

Här står jag på Midsommarfjället. Bastunäsfjället i bakgrunden


Ett sommarminne från 1959

Eliassons lanthandel i Kubbe hade också en filial i Edet som ligger 4km från Bredbyn efter väg 348.

Min mors yngsta syster, Gunnel, förestod den filialen under några år från slutet av 1950-talet till början av 1960. Sommaren 1959 var jag sommarbarn hos henne några veckor och det var spännande för en då 8-9 årig grabb från ”stan”.

I affären såldes, förutom mat, både ”blåkläder, liar, spadar, etc. och saltstenar, fotogen och snus i lösvikt. Affären var också en mindre ”pappershandel. Varor beställdes via en telefon med vev. Charkvaror kördes ut till resp. affär från Widmarks slakteri

i Gullänget, och det var ofta Bertil Sjöberg som kom till filialen med de beställda varorna. Bertil som också hade sitt föräldrahem i samma by, (han var son till Jonas och Frida Sjöberg), kom allt oftare på besök och stannade gärna en stund. Gunnel och Bertil blev så småningom ett par.

Denna sommar skulle vägen mellan Bredbyn och Kubbe beläggas med oljegrus. Det föregicks av att några äldre män fått i uppdrag att kratta ihop och bortforsla alla större stenar från befintlig väg.

Arbetet gjordes för hand med krattor och bortforslandet skedde med häst utrustad med en mindre tippkärra. När arbetet förde dessa män närmare filialen så brukade de göra lite inköp av bl.a. falukorv.

När de upptäckte att det fanns en liten grabb där så frågade de om jag ville följa med dem och köra hästen.  Jag var blyg men det lockade enormt att får köra häst så jag sa naturligtvis ja till detta.

Så hände det sig att jag följde dem flera dagar och var deras ”körkarl”.

Hästen var en gammal märr som gick lugnt och stadigt och var otroligt lättkörd och vad jag kan förstå så måste tippkärran haft en bra balans eftersom att jag själv kunde tippa lasten med sten nere vid sjökanten.

Ett, som jag upplevde det, problem var att märren fes väldigt ofta, och jag var så liten så när hon lyfte på svansen och släppte sig så blåste det rakt i mitt ansikte där jag satt på tippkärran. "Gubbarna" frågade efter ett par vändor, "hur går det för dig"? Jag svarade att det gick bra men påtalade att hästen fes hela tiden i mitt ansikte, men tillade att jag kommit på att när märren lyfte på svansen så satte jag dit foten och höll emot. Då skrattade "gubbarna" gott.


Bilderna nedan...

Musiken är ett viktigt inslag i livet och det går ofta i arv


Tillbaka till "Per"