Fritz


Hemsidan för släkten efter

 

Nils Erik och Ruth Nilsson

 

från TjärnmyrbergetFritz föddes 1931-02-18 och avled 2002.  Han gifte sig med Ingrid Häggström och fick 2 döttrar och en son, Eva, Charola och Christer.


(Ingrids föräldrar startade 1922 Häggströms modehus i Lögdeå som idag drivs av Ingrids brorsson.)

Ingrid kom som evangelist

Det var vanligt förr, att religiösa församlingar (ofta baptister) skickade ut representanter till landsbygden för att försöka att

omvända befolkningen till den kristna tron. Som sådan kom Ingrid till Norråker och blev boende i en liten stuga hos Maja Nilsson i Tjärnmyrberget. Maja var änka efter Nils-Eriks bror, Arvid.

Fritz och även Leander tillhörde redan de lokala baptisterna och på så sätt träffades Ingrid och Fritz. Besöken i den lilla stugan blev snabbt Fritz kvällsnöje vilket också ledde till äktenskap dem emellan.


Ett kvällsbesök hos Ingrid

Jag minns den sommaren (1959?) när Ingrid kommit till Tjärnmyrberget och att Fritz besökte henne varje kväll i Majas ”sommarstuga”. En kväll gick även jag (Tommy) dit och knackade på, förmodligen på förslag av Assar och Leif som gärna ville retas lite med Fritz.  Ingrid var ju så vänlig och jag blev väl bjuden på något, men minns inte vad. Det jag däremot minns var att Fritz blev otålig över min närvaro och undrade lite bestämt, om jag inte borde gå ”hem” så inte farmor, Ruth, skulle bli orolig och undra var jag var. Ruth, hon var van att jag var ute sent på kvällarna, men Fritz ville nog vara själv med Ingrid.

Ett annat minne av Fritz var att han pratade "lite finare" än sina syskon som pratade mer på "bymål".

Även min pappa, Per, pratade "lite finare" och det var förmodligen efter deras tid på sjukhusen. Per sa att några i byn uttryckt att Per pratade "på bätter" (menades nog "på bättre sätt").Bilden till höger...

Fritz som militär

Bilden ovan visar Majas sommarstuga där Ingrid bodde
När Fritz fortfarande bodde hos Ruth, så köpte han en bil, en svart Volvo PV.

Volvon parkerades bredvid ett garage hos Petrus Jonsson, eftersom att vägen fram till Ruth:s hus egentligen var en "skogsbilsväg. En morgon när Fritz skulle hämta bilen, var den "uppallad" och alla 4 hjulen var stulna under natten och det fanns inga spår efter tjuven.


Till höger...

En Volvo PV lika den som Fritz ägde


Bilden nedan till vänster..                                                 Bilden nedan till höger...

Bilden nedan: Charola, Eva och Christer                            Charola sitter i mamma Ingrids knä, Eva i mitten och Christer i pappa

                                                                                            Fritz knä


Bilden nedan...

Leander, Ingrid, Fritz och NN fikar i naturen


Bilden nedan...

Fritz & Ingrid på väg mot "Högda" (Harrsjöhöjden) och får hjälp med ett däckbyte?


Bilden nedan...

Fritz & Ingrids barn: Charola, Eva och Christer


I unga år spelade både Fritz och Gustav fotboll för Norrråkers IF. Gustav stod i mål ibland och var också lagledare, men slutade när han förlovade sig med Naimie. Fritz fortsatte några år till och var en riktig slitvarg på planen. När han kom hem efter en förlustmatch var hans kommentar... " idag var det en svart dag".

Lagbilden nedan är från tidigt 1950-tal.


Bakre raden från vänster: 

Rolf Tåström, Fritz Nilsson, Erkki Wesanen, Bernt Gahlin, Olle Lindström, Haldo Tåström,

Främre raden från vänster: 

Lennart Norlin, Hasse Isaksson, Clarence Sparby, Bertil Lindh, Gösta NordqvistDeras äldsta dotter, Eva, berättar:


Mamma o pappa gifte sig 1961 och bosatte sig först i Norberg.

Pappa jobbade på Fagersta bruk. De fick mig 1964 och -65 flyttade vi till Fagersta och bosatte oss i Korskyrkan.

De var medlemmar i den kyrkan och vaktmästare där.

Pappa fortsatte också att jobba på Fagersta bruk. 1967 fick de Charola och Christer.


Dom flyttade efter något år till en villa på Lövängsvägen. Mamma trivdes inte så bra i Fagersta så 1974 flyttade vi till Finspång. Där bodde vi i en 5-rummare på Gröna vägen. Pappa fick jobb på Stal Laval som förrådsarbetare och truckförare. Mamma var hemmafru länge. Började jobba sen på ett inackorderingshem för missbrukare. Jobbade även en tid på en cafeteria på ett ålderdomshem. I början på 80-talet köpte de en sommarstuga i Vånga som ligger några mil härifrån.


I slutet på 80-talet sålde de lägenheten och blev vaktmästare i Baptistkyrkan där de också varit medlemmar sen de flyttade till Finspång.

1997 ville mamma plötsligt flytta hem till Nordmaling där hon kom ifrån. Pappa ville inte flytta men fick lov att följa med.

De bodde 1,5 vecka där sen fick mamma en svår stroke som hon efter några veckor dog av.

Pappa flyttade till Finspång igen och en central lägenhet och bodde där tills han gick bort 2002.


*************************************************************************************************************************************************


Nedan till  vänster...                                                                                               Nedan till höger...

Förmodligen har Ingrid fyllt jämna år på bilden neda                                               Fritz & Ingrid på besök hos Leif & Britt (Gävle)

från vänster: Ingrid, Fritz, Charola, Christer och Eva.


                          Till nästa flik "Bertil"